Volkanik faaliyetler sonucunda oluşan Pomza Taşı –Bims, Hışır, Kisir ve Tüf olarak da anılır. Organik ve Sentetik gübrelerin yardımı ile bitki yetiştirmede başarı ile kullanılmaktadır. % 85 oranında gözenekli olan pomza taşı toprağı havalandırmakta ve su tutmaktadır.
Yeryüzünde en yaygın olarak bulunan ve kullanılan türü asidik pomzadır. Bu tür beyaz, kirli renkte olanıdır. Oluşum esnasında ani soğuma ve gazların bünyeyi ani olarak terketmesi sonucu oldukça gözenekli bir yapı kazanmıştır. Gözenekler birbirleri ile bağlantılı değildir. Yoğunluğu 0,5-1 gr/cm3 arasında değişmektedir. Pomzanın fazla gözenekliliğinden dolayı ısı ve ses geçirgenliği oldukça düşüktür. Kristal suyu ihtiva etmez.
Dünya kabuğunun derinliklerinde, bazaltın kısmi erimesiyle oluşan magma cepleri bulunmaktadır. Çok yüksek basınçta bu magma normal koşullarda sıvı yada gaz olabilecek tüm maddeleri emer. (H2O, CO2, F) Zaman içerisinde, bu magma cepleri üzerindeki basınç, yer hareketlerinin etkisiyle azalır. Yer hareketleri meydana geldiğinde, volkanik bir patlama başlar ve bu gazlar magmanın içinden püskürür.
Gazların serbest kalmasıyla magmanın yapışkanlığı çok hızlı şekilde artar ve katılaştırma ısısı yükselir. Böylece magma köpürür, parçalara ayrılır ve pomza taşı diye bildigimiz maddeyi oluşturur. Bu madde kraterden havaya çok büyük bir gaz patlamasıya atılır ve çevreye dağılır. Ana Britannica Ansiklopedisinin Pomza (bims) için açıklaması şöyledir. "Aşındırıcı olarak temizlikte ve cilalama da kullanılan, çok gözenekli , donmuş volkanik cam. Aynı zamanda yapı malzemesi olarakta kullanılmaktadır." Pomza (bims) , çok ani soğumasından dolayı kristalize olmaya zaman bulamamış kaya türüdür. Katılaştığında içinde çözülen buhar aniden salınır ve püskürerek gözenekli yapıyı oluşturur. Bu şartlar oluştuğunda her tür lav, pomza haline gelebilir.
İnşaat Sektörünün haricinde Tarımın her türlüsünde başarı ile kullanılmaktadır. Seralarda, Meyve bahçelerinde ve Çim sahalarda yüksek bir verim sergilemektedir.
olkanik topraklar kendi doğal yapısı ile birlikte, çürüyen bitkiler, insan ve hayvan yaşamının sağladığı ek besinlerle, bitki yetiştirmek için çok elverişli bir ortam sağlamaktadır. Pomza (bims) taşının %85 oranında gözenekli olması hafif yoğunluk özellikleri göstermesine neden olur. Pomza (bims) taşının en küçük birimi dahi irili ufaklı birçok gözeneklerle doludur. Pomza (bims) taşı toprağı daha gözenekli bir hale getirirek havalandırır. Ayrıca toprağın özelliklerini ıslah etmek ve suni gübrenin topaklaşmasını engellemek amacı ile kullanılmaktadır. Pomza (bims), toprak olarak seralarda, turunç yetiştirilen bölgelerde, meyvalıklarda, çim sahalarda ve tüm tarım bölgelerinde kullanılmakta olup, uygulama sonuçları mükemmeldir.
Tarımda Pomza (bims) Kullanmanın Avantajlarıtarı
Pomza Taşının Faydaları:
Mükemmel havalandırma sağlar,
Tekrar tekrar kullanılabilir,
Zamanla çekmez ve topaklanmaz,
Besin ayarlaması kontrolu kolaydır,
Mantar, böcek gibi zararlı unsurları barındırmaz,
Kolay sulanır,
Çürümez,tarım bims
Kötü kokular üretmez,
Pomza taşı toprağa 1/4 veya 1/5 oranında karıştırılır. Toprak derinliği asgari 0.37m. olmalıdır.
• Gözenekli yapısı suyu içeride tutar. Buharlaşma yapmaz. Bitki suyu tedricen (Yavaş yavaş) alır.
• Sulama süreleri azalır ve büyük ölçüde su tasarrufu (%65-70 gibi) sağlar.
• Gözenekli yapısı toprağı oksijen yönünden zenginleştirir.
• Toprağın drene olmasını sağlar. Gerekli suyu muhafaza eder.
• Nötr oluşu toprağın Tansiyonu olan ph dengesini düzenler. (ph: 6,5-7,5)
• Gübredeki mineral ve iz elementleri bünyesinde saklar. Bitkiye yavaş yavaş verir.